2011. szeptember 4.

Love, wedding, marriage - vélemény

Az alaptörténetről már sokat olvashattunk, de azért összefoglalom a történet lényegét:

A frissen házasodott Ava (Mandy Moore) nagyon hisz a házasságban, hiszen szülei már majdnem 30 éves házasok, ő maga pedig házassági tanácsadóként dolgozik. Férje, Charlie szerepét játssza Kellan Lutz, aki egy szőlőskertben dolgozik, nagyon szerelmes Avába, de azért tipikus férfi, aki hajlamos nagy őrültségekre (Vegasban részegen megnősülni), és aki sose tesz új WC-papír gurigát maga után, ha elfogy. De mindezekkel együtt egy mélyérzésű, felelősségteljes fiatalember.


A történetben még fontos szerepet játszik Ava húga, Shelby (Jessica Szohr) is, aki Ava asszisztenseként dolgozik a nő praxisában, és aki egy (tipikus) szingli nő, aki igyekszik élvezni az életet, illetve Charlie jóbarátja Gerber (Michael Weston), aki pedig igazi agglegény típus, ám épp a film során találja meg élete párját. Ha pedig szükség van rá, mindenben segít Charlienak.


A friss házasok mézeshetei éppen letelnek, amikor Ava szülei Betty és Bradley 3 héttel a 30. házassági évfordulójuk előtt bejelentik lányaiknak, hogy elválnak. Az oka az, hogy Bradley 25 évvel ezelőtt egyszer megcsalta Betty-t egy olyan időszakban, amikor hullámvölgy következett be a kapcsolatukban. Csak a film egy későbbi szakaszában derül ki, hogy abból a futó kalandból egy fia is született Ian, addig csak utalnak rá, ami elég zavaró, mert volt egy pont, amikor azt hittem, Bradleynek az a gondja, hogy homokos, mert Betty többször mond olyat, hogy "miért nem akar/mikor akar beszélni Bradley Ianról a lányoknak".

Ava egyrészről szervezné a 30. házassági évfordulót, mivel közben nem mond le arról, hogy újra összehozza szüleit. Azon túl, hogy maga is megpróbál beszél(get)ni velük a dologról, először egy elég egyedi módszereket alkalmazó tanácsadóhoz küldi őket, majd ennek sikertelensége láttán csoportterápián vesz részt velük együtt Charlieval az oldalán. Mindkettő nagyon vicces jeleneteket eredményez :)


Közben Ava apja odaköltözik hozzájuk, és ezzel egyre nehezebb helyzetbe kerül a fiatalok házassága is. Egyrészről az após megpróbál mindenben segíteni nekik, amit a fiatalok inkább maguk szeretnének megcsinálni, másrészt Ava - apjára hivatkozva - elkezdi hárítani Charlie közeledését.


A bomba akkor robban, amikor Ava anyja, Betty bejelenti, hogy fél évre Thaiföldre utazik, emiatt pedig az apa elkeseredik. Hogy felvidítsák, Ava ráveszi Charliet, hogy vigye el valahova, ebből viszont az lesz, hiogy Gerberrel együtt hármasban egy sztriptízbárban kötnek ki, nem kevés alkohol társaságában.
Mikor részegen hazakeverednek, Betty épp ott van, és megerősödik benne, hogy jó döntést hozott, mikor a válás mellett határozta el magát. Amúgy itt az egyik legjobb jelenet szegény Malcolm, a hal halála, illetve Kellan iszonyú jól és hibátlanul mégis nagyon szerethetően és viccesen játssza a részeg fickó szerepét. Ava rá is kiakad, összevesznek, ám Charlie másnap ágyba viszi a reggelit, és miután Ava megígéri, hogy a továbbiakban nem avatkozik bele szülei dolgába, máris szent a béke.



Igenám, de este apja bevallja, hogy nagyon el van keseredve amiatt, hogy Betty elhagyta, hogy azóta aludni se bír, mire Ava ad neki pár szem altatót, a többit lehúzza a WC-n, majd miután Bradley elalszik, öngyilkossági kísérletre hivatkozva kihívja a mentőket. Betty, aki Shelby oldalán épp rapidrandin van, fejvesztve rohan utána a kórházba, és itt jön rá, hogy nem szeretné elveszíteni férjét. 
Ekkor derül ki, hogy Bradleynek van egy házasságon kívüli fia is, aki Shelbynél csak egy hónappal idősebb [igen, elírtam a feliratot, ott valóban június van, írjátok át :)], nekem ez nagyot ütött, mikor először láttam. (Fordítás közben sok részletre nem tudtam úgy figyelni, nyilván csak azt néztem, ki mondja az adott szöveget) És itt aztán meglenne a nagy hepiend, a családegyesítés meg minden, ám miután Ava bevallja Charlienak, hogy mi is történt pontosan, Charlie felhúzza magát, ott hagyja Avát a kórházban, és átmenetileg Gerberékhez költözik.


Még van egy kevés nyűglődés itt a végén, bocsánatkérés, "nem is ismerlek rendesen, ha ilyenekre képes vagy", első körben nincs megbocsátás, Charlie - bár ő maga hívja meg Ava szüleit a szőlőskertbe egy borkóstolóra - nem jelenik meg az ott tartott házassági évfordulón.
Itt amúgy két megható jelenet van: az egyik, amikor Bradley pohárköszöntőt intéz feleségének címezve. Na ott már elő kellett venni egy papírzsepit ;) Majd közben Shelby beszélget egyet nővérével arról, hogy ő sem tökéletes, illetve Gerber is valami hasonlóról győzi meg Charliet, ecsetelve, hogy a szerelemben nincs válogatás, mindenkinek vannak hülye dolgai.
És amikor Ava elindul Charliehoz, hogy még egyszer megpróbáljon bocsánatot kérni, közben Charlie is elindul a szőlőskertbe, így ők ketten a szőlőskertbe vezető úton összetalálkoznak, és újra örök hűséget fogadnak egymásnak, kicsit módosított feltételekkel :)) Itt imádtam Charliet, annyira szerethető volt, és Kellan itt is olyan jól játszotta a megbocsátó fickót, aki tudja, hogy ő meg sose fogja kicserélni a WC papír gurigát :))


És akkor végre tényleg jöhet a boldogan élnek, amíg meg nem halnak rész, egy pár képkockás epilógussal, miután megszületik a kicsi. :) Ez is nagyon aranyos jelenet.


A filmmel kapcsolatban nagyon vegyes érzéseim vannak. Néha annyira gázak a poénok, hogy az már sokszor tényleg jó :) Viszont olyan szinten töményen van összerakva, hogy az ember csak kapkodja a fejét, viszont ez a rengeteg apró jelenet arra nagyon alkalmas, hogy a fokozatokat, amelyek Aváék kapcsolatának megromlásához vezetnek, bemutathassák. 
Tetszett a házasság ábrázolása is, a kisebb és nagyobb konfliktusok lehetősége, jelentősége, sok minden benne van azért a filmben. Tetszett, ahogy a férfi a zsidó vallásba menekült a beismerés helyett, hogy magára maradt (emiatt aztán jó nehéz is volt fordítani), hogy a nő hogyan kereste az önmegvalósítást így 50 felett. Hogy amikor egymásra találtak, milyen kompromisszum rendszert építenek fel, és hogyan fogadják be Iant új, teljes értékű családtagként. Sok-sok jó poén, beszólás van a filmben, amiért szintén öröm nézni, és rengeteget, nagyon sokat kapunk Kellanből!!! 




Kellan alakításáról. Persze lehet mondani, hogy elfogult vagyok, igen, ezt vállalom is, de szerintem jól játszik. Jól játssza a szavakat nem találó fiatal srácot, a feleségét meghódítani vágyó férfit, az elbizonytalanodó felelősségteljest, a segítőkészt, a részeget és az apukát. Sok arcát láthatjuk, és szerencsére a felsőtestéből is láthatunk eleget :))) Szerintem ez egy kellemes, klassz kis film, nem értem, miért nincs nagyobb publicitása, ennél gagyibbak is elférnek a mozikban...

És akkor most jöhetnek a Ti véleményeitek, örömmel olvasnám őket!
Képek: a KLO galériájából, és gyakorlatilag több, mint 1000 kép van még ott Kellanről, nézegessétek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése